Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ημερίδα ACCA/ ΣΟΕΛ με θέμα «Τα φορολογικά θέματα στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο»

 Με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, του Προέδρου και υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΟΕΛ, εκπροσώπων από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες (KPMG, Deloitte, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers) και τον επικεφαλής φορολογίας του ACCA από τη Μ. Βρετανία, ολοκληρώθηκε η ημερίδα που οργάνωσε το Παγκόσμιο Επαγγελματικό Σώμα Ορκωτών Λογιστών και Ελεγκτών ΑCCA και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 Μαΐου 2010. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα φορολογικά θέματα στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο.

 

Η φορολογία αποτελεί πάντα ένα κύριο θέμα συζήτησης στους κύκλους των οικονομικών στελεχών, αλλά καθίσταται ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια μίας οικονομικής κρίσης, όταν τα δημόσια οικονομικά πλήττονται λόγω της συρρίκνωσης των φορολογικών εσόδων που προκαλούνται από την άνοδο της ανεργίας και τη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων. Η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση ανεβάζει τα φορολογικά θέματα όλο και πιο ψηλά στην πολιτική ημερήσια διάταξη.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστήριξε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση επιδεινώθηκε αισθητά (αν και δεν προκλήθηκε) από φορολογικές πολιτικές που αύξησαν  την πιστοληπτική ικανότητα, γεγονός που προηγήθηκε της οικονομικής ύφεσης. Τα έσοδα από τη φορολογία προβλέπεται ότι θα μειωθούν ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Ένας σημαντικός λόγος της ύφεσης είναι ότι οι επιχειρήσεις επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την έδρα τους, εάν το φορολογικό καθεστώς δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στη χώρα στην οποία εδρεύουν.

 

Τον Φεβρουάριο του 2010 το ACCA δημοσίευσε ένα έγγραφο που ονομάζεται  "Φορολογία μετά την οικονομική κρίση". Η εργασία αυτή εξετάζει ορισμένα από τα βασικά θέματα που αφορούν στη φορολογία και την οικονομική κρίση και στη συνέχεια κάνει μια σειρά συστάσεων προς τους υπεύθυνους χάραξης της φορολογικής πολιτικής.

Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα και κάποιες συστάσεις παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν εθνικούς φορολογικούς μηχανισμούς οι όποιοι διαμορφώνουν συμπεριφορές και σχηματίζουν διαδοχικούς οικονομικούς κύκλους.

 

  • Το ACCA πιστεύει ότι η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλή, άμεση και εύκολη για να υπάρχει κατανόηση και συμμόρφωση. Η έρευνα δείχνει ότι, συνολικά, οι εταιρείες δαπανούν σχεδόν δύο μήνες ανά έτος για τη συμμόρφωση τους με τις φορολογικές ρυθμίσεις - 15 ημέρες για την φορολογία εισοδήματος της εταιρίας, 21 ημέρες για την φορολόγηση της εργασίας και των εργοδοτικών εισφορών και 21 ημέρες για τους φόρους κατανάλωσης.
  • Ο όγκος της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και οι αλλαγές σε αυτόν, θα πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο δυνατό.  Η νομοθεσία θα πρέπει να υπάρχει μόνο ως απάντηση σε μια απευθείας ανάγκη για κάποιο ζήτημα.

 

  • Οι Φορολογικές αλλαγές δεν θα πρέπει να είναι μικρής εμβέλειας και διάρκειας, π.χ. οι φορολογικές μειώσεις ή αυξήσεις δεν θα πρέπει να μεταβάλλονται σύντομα ή διαδοχικά. Θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη σταθερότητα προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να υιοθετήσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

 

  • Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν την λογική «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» όταν καθορίζουν τη φορολογική νομοθεσία. Θα πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο διαφάνειας και σταθερότητας στο φορολογικό σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει και θα ενθαρρύνει τις μικρές επιχειρήσεις.

  • Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη επαφή με τις επιχειρήσεις σε θέματα φορολογίας και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κληθούν να συνεισφέρουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, προκειμένου να παρέχουν συμβουλές, αλλά και για να παραμείνουν πλήρως ενημερωμένες για τυχόν αλλαγές.

 

  • Οι κυβερνήσεις και οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να εκπονήσουν σαφείς μετρήσεις για να διαπιστώσουν εάν το φορολογικό σύστημα είναι κατάλληλα και επαρκώς αναθεωρημένο.


Το
ACCA πιστεύει ότι η φορολογία αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία  και πρέπει αναπόφευκτα να προσαρμόζεται όσο οι εθνικές οικονομίες και οι επιχειρηματικοί τομείς αναπτύσσονται.


Είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο, οι αλλαγές αυτές να γίνονται χωρίς να ζημιώνονται οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί βάση σε θέματα όπως η διεξοδική διαβούλευση με τις επιχειρήσεις, η μείωση της πολυπλοκότητας και η αύξηση της σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί το
business planning και να εξασφαλιστεί ότι η φορολογική νομοθεσία είναι επικαιροποιημένη και απαραίτητη. Ιδιαίτερα σημαντικό αλλά συχνά παραμελημένο, είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν ότι διαθέτουν τη λογική του «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της φορολογικής νομοθεσίας.

 

Το ACCA είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τους φορείς που χαράσσουν την φορολογική πολιτική και να τους προσφέρει εμπειρία και τεχνογνωσία στα θέματα αυτά καθώς και όπου αλλού μπορεί συμμετέχει και να δώσει προστιθέμενη αξία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το ACCA, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: http://www.accaglobal.com/