Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Μεγάλη ζήτηση για ορκωτούς λογιστές και ελεγκτές στην Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση και την ανεργία

Εμφανή άνοδο στη ζήτηση για ορκωτούς λογιστές από την αγορά εργασίας παγκοσμίως έδειξε ο ετήσιος απολογισμός του ACCA (Παγκόσμια Σώμα Ορκωτών Λογιστών & Ελεγκτών). Το ACCA, συνεχίζει να βλέπει ανάπτυξη στα μέλη και τους αριθμούς σπουδαστών, γεγονός που αντανακλά την ανάγκη για επαγγελματίες λογιστές, ιδίως μέσα στο πλαίσιο των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών με την παγκόσμια οικονομική ύφεση και η εφαρμογή Νέων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Τα χρηματοοικονομικά επαγγέλματα παρουσιάζουν άνοδο
Το ACCA αριθμεί παγκοσμίως περισσότερα από 140.000 μέλη σε 170 χώρες και σημειώνει μια αύξηση 6,5% σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν καταγραφεί στις 31/12/2008 και τον αριθμό των 131.500 μελών. Ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε από 366.000 σε 404.000, σημειώνοντας έτσι μια αύξηση 10,4%. Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου παγκόσμιου δικτύου της και της φήμης των μελών του σε 170 χώρες, το ACCA θεωρείται ως η πρώτη παγκόσμια επαγγελματική οργάνωση λογιστικής από τους εργοδότες σε όλο τον κόσμο.
Το ACCA και το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) έχουν υπογράψει κοινή συμφωνία που ωφελεί τους επαγγελματίες οικονομολόγους
Το ACCA και το ΣΟΕΛ παρέχουν ένα κοινό σύστημα εξετάσεων και παρά την πρόσφατη συνεργασία των δύο φορέων, αυτή τη στιγμή το Κοινό Σχήμα ΣΟΕΛ - ACCA στην Ελλάδα αριθμεί περισσοτέρους από 850 ενεργούς φοιτητές. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα είναι κάτοχοι των τίτλων και των 2 φορέων και θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των επαγγελματικών εξετάσεων για την αναγνώριση τους ως Νόμιμοι Ελεγκτές.

Άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 276 τιτλούχοι ACCA και 2.000 φοιτητές, ενώ η ζήτηση από εταιρίες για τα τμήματα της οικονομικής διεύθυνσης, της ελεγκτικής και υψηλών τραπεζικών στελεχών είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά ζητάει πιστοποιημένα στελέχη για να καλύψει τις ανάγκες της και έτσι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες ACCA αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχουν αξιοσημείωτη επαγγελματική εξέλιξη. Πάνω από 100 εταιρίες επιχορηγούν προγράμματα στελεχών τους προκειμένου να πιστοποιηθούν στα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Η Helen Brand, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ACCA επισημαίνει ότι: «Αυτή η υγιής ανάπτυξη έρχεται κατά τη διάρκεια οικονομικά δύσκολων καιρών. Αυτό δείχνει ότι το χρηματοοικονομικό επάγγελμα είναι ένας ελκυστικός τομέας για να ξεκινήσει ένας εργαζόμενος και να κάνει ακόμη και διεθνή καριέρα. Οι δεξιότητες των λογιστών είναι πιο σημαντικές από ποτέ, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, για να βοηθηθούν οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στη διαχείριση του κόστους και στην επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης».