Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγα λόγια για το IFITT (International Federation of IT in Travel and Tourism)

Ο IFITT αποτελεί ένα κόμβο παραγωγής και διάδοσης γνώσης σχετικά με την επίδραση του e-tourism στην τουριστική βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι ένας από τους παλαιότερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο κόσμο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1997. Η κοινότητα του IFITT αποτελείται από περίπου 400 επαγγελματίες του τουρισμού, οργανισμούς και ακαδημαϊκούς απ' όλο τον κόσμο. Ένα από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού και σημερινός πρόεδρος του IFITT είναι ο Καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης ο οποίος ηγείται τη στρατηγική αναδιάρθρωσης του οργανισμού. 
Η διοικητική δομή του οργανισμού ξεκινάει από το κεντρικό Συμβούλιο και διασπάται στα παραρτήματα ανά χώρα. Κάθε νέο μέλος του IFITT γίνεται αυτόματα μέλος και στο τοπικό παράρτημα. Το κεντρικό συμβούλιο εστιάζει σε πιο στρατηγικά ζητήματα όπως προώθηση των αξιών του οργανισμού, δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών, επέκταση του δικτύου, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων με αποκορύφωμα τη σειρά συνεδρίων ENTER (19ο ετήσιο Συνέδριο «ENTER» από 24 έως 27 Ιανουαρίου στο Χελσινμποργκ της Σουηδίας) καθώς και την προβολή και προώθηση του οργανισμού. Τα παραρτήματα έχουν το ρόλο της εκτέλεσης αυτής της στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο.
Οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICTs) διαμορφώνουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Διαδικτυακά συστήματα κρατήσεων,  distributed multi media συστήματα, θέσεις εργασίας μέσω κινητών και ηλεκτρονικές αγορές, είναι μερικά από τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης. Παράλληλα, η πρόσφατη επιρροή της κοινωνικής δικτύωσης και του Web 2.0, έχει καταστεί σημαντική για το marketing και την ανταγωνιστικότητα. Για το λόγο αυτό αυτή η συσχέτιση που πρεσβεύει το IFITT μεταξύ αγοράς και ακαδημαϊκού κόσμου κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη και πολύτιμη.
Τα εργαλεία του e-tourism, οι τεχνολογίες και οι μεθοδολογίες, μπορούν να διευκολύνουν την επαρκή δικτύωση των πληροφοριακών συστημάτων στην τουριστική  βιομηχανία. Ο οργανισμός συζητάει διεξοδικά και προωθεί τις οικονομικές, καταναλωτικές και οργανωτικές επιδράσεις του e-tourism μέσα από εκδηλώσεις, όπως το συνέδριο «ENTER», workshops και εκδόσεις υποστηριζόμενες από το IFITT. Τα μέλη του IFITT αποτελούνται από ερευνητές, φορείς, οργανισμούς τουριστικής ανάπτυξης, ερευνητικά κέντρα και επαγγελματίες του e-tourism τα οποία αξιοποιούν τη δύναμη της δικτύωσης για τη διασπορά της γνώσης παγκοσμίως, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.
O οργανισμός IFITT είναι ως επί το πλείστον βασισμένος στο Internet, αλλά έχει και καταχωρημένη έδρα στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: http://www.ifitt.org ή στο Email: Greece@ifitt.org και ifitt@ifitt.org