Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Το μέλλον της εκπαίδευσης είναι online!

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, της απομακρυσμένης εργασίας και των virtual ομάδων εργασίας, η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μείνει στο παραδοσιακό μοντέλο της παράδοσης στην τάξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί υιοθετούν λύσεις online training, προκειμένου να δώσουν στους σπουδαστές τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα από όπου κι αν βρίσκονται.
Ειδικότερα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία αποσκοπεί στην απόκτηση μιας πιστοποίησης και που, κατά κύριο λόγο, απευθύνεται σε εργαζόμενους με «βαρύ» πρόγραμμα, το online training μπορεί να αποδειχθεί «σωτήρια» λύση.
Ο πολυεθνικός εκπαιδευτικός οργανισμός Globaltraining, ο οποίος εξειδικεύεται στην παροχή προγραμμάτων σπουδών που οδηγούν στην απόκτηση περιζήτητων επαγγελματικών τίτλων (ACCA, ACA, CFA, CIA, ADIT, CIPR), ήδη από το 2011, προσφέρει στην Ελλάδα το πρόγραμμα ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) σε υβριδική μορφή, με συνδυασμό distance learning και παράδοσης στην τάξη, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εκπαίδευσης Live On Line, μέσω της ειδικά σχεδιασμένης online πλατφόρμας της Globaltraining. Όπως αναφέρει ο Στέλιος Ντότσιας, Διευθυντής της Globaltraining Ελλάδας «μέσω των προγραμμάτων εκπαίδευσης Live On Line δίνουμε τη δυνατότητα στους σπουδαστές εκτός Αττικής να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως, αλλά και στα στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματική πιστοποίηση να εντάξουν πιο εύκολα το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην καθημερινότητά τους. Υιοθετούμε την υβριδική λύση, ώστε να μην αποκλείσουμε εντελώς το διαδραστικό στοιχείο από την εμπειρία των σπουδαστών μας, καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο αποδίδει τα μέγιστα, κάτι που αποτυπώνεται και στις επιδόσεις των σπουδαστών μας, στις διεθνείς εξετάσεις για την απόκτηση των τίτλων». Ο Σ. Ντότσιας επισημαίνει επίσης «η online εκπαίδευση ως μέθοδος διδασκαλίας αναμένεται να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, και γι’ αυτό αισθανόμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας εδώ και τρία χρόνια». Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα το 46% των πανεπιστημιακών φοιτητών, σε διεθνές επίπεδο, παρακολουθούν τουλάχιστον ένα μάθημα online, και προβλέπεται ότι, μέχρι το 2019, τουλάχιστον οι μισές πανεπιστημιακές παραδόσεις θα γίνονται online.


Πέρα από τα σημαντικά οφέλη σε όρους εξοικονόμησης χρόνου αλλά και άνεσης, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι η απομακρυσμένη παρακολούθηση μαθημάτων ευνοεί την εμπέδωση της διδακτέας ύλης και βελτιώνει τις επιδόσεις των σπουδαστών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα το Research Institute of America, οι μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα online συγκρατούν έως και 60% περισσότερες πληροφορίες. Τα οφέλη είναι σημαντικά και για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν online λύσεις για το training των στελεχών τους, καθώς η κίνηση αυτή τους επιφέρει μια μείωση της τάξης του 50% στο κόστος εκπαίδευσης των στελεχών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% περίπου των εταιρειών του δείκτη Fortune 500 χρησιμοποιούν τεχνολογικά υποβοηθούμενες λύσεις για την εκπαίδευση των στελεχών τους, και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια.