Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Δύσκολη η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, λένε οι ορκωτοί λογιστές


                                                  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Δύσκολη η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, λένε οι ορκωτοί λογιστές.  

Ενώ οι τελευταίοι οικονομικοί κίνδυνοι υποχωρούν και οι κυβερνήσεις αποσύρουν την υποστήριξή τους, επικρατεί ουσιαστική αδυναμία  ανάκαμψης της οικονομίας.Σε τελευταία Παγκόσμια Οικονομική έρευνα, το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και Ελεγκτών ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετρά τις τελευταίες της ελπίδες. Ταυτόχρονα, η  εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις κλονίζεται και η προοπτική  επιστροφής  στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Αυτά συμβαίνουν παρά τις σημαντικές βελτιώσεις των συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος των  δεικτών οικονομικής επικινδυνότητας του ACCA - ειδικά στις προοπτικές για την απασχόληση και τις επενδύσεις – και παρά την μέτρια αύξηση της δημοτικότητας των δράσεων των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής αναταραχής.

Η Helen Brand, διευθύνουσα Σύμβουλος του ACCA, λέει: «Αυτά είναι απογοητευτικά ευρήματα από το παγκόσμιο δίκτυο των μελών μας. Είναι καλή είδηση ότι λιγότερες  επιχειρήσεις έχουν πλεονάζον προσωπικό ή γίνονται αφερέγγυες ή έχουν δυσκολία προσβάσεως στη χρηματοδότηση. Αλλά τίποτα από αυτά δεν μεταφράζεται σε περισσότερη εμπιστοσύνη για τις επιχειρήσεις ή μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ενώ το επάγγελμα του ορκωτού  λογιστή μπορεί να μην επηρεάζεται από την κρίση, δεν υπάρχει τίποτα το οποίο θα μας κάνει να επαναπαυθούμε».

Τα συμπεράσματα του ACCA δείχνουν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει πληγεί, ιδιαίτερα μεταξύ των ορκωτών λογιστών στην Ασία - Ειρηνικός και την Αφρική, στις δύο περιοχές που οδηγούν την ανάκαμψη. Η εν λόγω έκθεση σήμερα δίνει λιγότερες ευκαιρίες κερδοφορίας για τους οργανισμούς, καθώς και η προσφορά υπηρεσιών σε αυτές τις χώρες δεν βοηθά στο να επαναφέρουν οι κυβερνήσεις την υποστήριξή τους στις επιχειρήσεις.

Τα βασικά ευρήματα που προκύπτουν από την Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα είναι τα εξής:

• 23% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η προοπτική εξέλιξης της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται. Ελαφρά αυξημένο είναι το ποσοστό από το 21% του τελευταίου τριμήνου

• 39% λένε ότι είμαστε στο κάτω μέρος του κύκλου ανάκαμψης της οικονομίας και θα παραμείνουμε εκεί για αρκετό καιρό ακόμα

• Οι ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται ή πρόκειται να βελτιωθεί, είναι ακόμη λιγότεροι από αυτούς που πιστεύουν ότι είναι στάσιμη ή επιδεινούμενη

• Τα ποσοστά που αναφέρονται στο επίπεδο εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων έχουν και αυτά μειωθεί. Μόνο το ένα τρίτο των επιχειρήσεων αναφέρουν τα όποια κέρδη, ενώ το 28% αναφέρει ζημία της εταιρικής εμπιστοσύνης. Μόνο το 29% των ερωτηθέντων προσδοκά άνοδο των εισοδημάτων των οργανισμών τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με το 32% του 2009.
Οι λογιστές έχουν προσαρμόσει τις απόψεις τους σχετικά με τη διάρκεια της ανάκαμψης. Μόνο το 15% σήμερα πιστεύει ότι η ανάκαμψη έχει λιγότερο από ένα χρόνο που συμβαίνει, ενώ λιγότερο από 18% υποστηρίζει ότι ξεκίνησε στα τέλη του 2009.

Στα τέλη του 2009 ένας στους δύο ερωτηθέντες προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει σε σταθερή αύξηση σε ένα έτος ή λιγότερο. Η έρευνα του ACCA παρατηρεί επίσης μια σταθερή αύξηση του ποσοστού των ακραίων απαισιόδοξων – εκείνων δηλαδή που αναμένουν ανάκαμψη μέσα σε τρία χρόνια ή περισσότερο – η οποία τώρα ανέρχεται σε 11,4%, παρουσιάζοντας μια οριακή άνοδο από το τελευταίο τρίμηνο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Τα πορίσματα της έρευνας του 1ου τρίμηνο 2010 δείχνουν περαιτέρω αποκλίσεις στην οικονομική πορεία των περιφερειών του κόσμου.

Αφρική

Είναι από τις λίγες περιοχές όπου οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να αναφέρουν μια επιταχυνόμενη  βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Ένα ποσοστό 79% πιστεύει ότι οι συνθήκες πρόκειται να βελτιωθούν ή το έχουν ήδη κάνει. Παρά την υπάρχουσα αισιοδοξία για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, παρατηρείται μείωση των προσδοκιών εισοδήματος. Ένα 46% έχει αναθεωρημένες προσδοκίες για το 1ο τρίμηνο 2010 σε σύγκριση με το 50% των ερωτηθέντων για το 4ο τρίμηνο 2009. Προβλέψεις για μια μακρά και αδύναμη ανάκαμψη δίνονται από το  45% των ερωτηθέντων που αναμένει ότι θα επιστρέψουμε σε σταθερή αύξηση σε δύο χρόνια ή περισσότερο.

Ασία-Ειρηνικός

Στην περιοχή της Ασίας -Ειρηνικού, ο ρυθμός της ανάκαμψης, ενώ είναι πολύ γρήγορος, φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί από σχεδόν όλες τις απόψεις ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, μειώθηκε σημαντικά. Τα 2/3 (64% των ερωτηθέντων) πιστεύει ότι οι συνθήκες πρόκειται να βελτιωθούν ή ότι αυτό έχει ήδη συμβεί. Οι ερωτηθέντες εδώ, αναφέρουν μια ανησυχητική επιβράδυνση της ανάκαμψης για πολλούς μήνες. Μόνο 27% ανέμενε επιστροφή σε σταθερή αύξηση σε δύο χρόνια ή και περισσότερο το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ το Φεβρουάριο του 2010 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 40%. Επιπλέον, τα μέλη εδώ έχουν αναφέρει την πρώτη καθαρή μείωση της κρατικής στήριξης για τις επενδύσεις από τότε που ξεκίνησαν τέτοιου είδους μετρήσεις.

Αυτές οι δυσοίωνες ενδείξεις θα μπορούσαν να συνοδεύονται από την επιστροφή του πληθωρισμού. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναφέρουν αύξηση του κόστους λειτουργίας, ανέβαινε κάθε τρίμηνο από τότε που άρχισαν αυτές οι έρευνες, και έφτασε από το 24% στο 36% κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο 2010.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έφθασαν τελικά στο απόγειό τους στις αρχές του 2010. 48% των ερωτηθέντων στην περιοχή πιστεύουν πλέον ότι οι οικονομικές συνθήκες πρόκειται να βελτιωθούν ή το έχουν κάνει ήδη, ενώ ισάριθμοι πιστεύουν ότι έχουν επιδεινωθεί ή παραμένουν στάσιμες.

Αυτό, ωστόσο, κρύβει τα πραγματικά επίπεδα αισιοδοξίας στην περιοχή: οι ορκωτοί λογιστές εδώ αναμένουν ταχύτερη ανάκαμψη απ’ ότι οι συνάδελφοί τους οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με ένα 54% να προβλέπει επιστροφή σε σταθερή αύξηση σε ένα έτος ή λιγότερο. Ως εκ τούτου τα κέρδη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διατηρούνται για άλλο λίγο ακόμη, ενώ οι προσδοκίες για τα εισοδήματα παραμένουν σταθερές.

Δυτική Ευρώπη

Παρά τη μικρή βελτίωση των οικονομικών προοπτικών των μελών, η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται  πίσω από τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές του ACCA, στο μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του ACCA.
Ένα 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν εδώ ότι είμαστε στο κάτω μέρος της ύφεσης και θα παραμείνουμε εκεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ μόνο το 12% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα - το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο υψηλό στην Αφρική και την Ασία. Οι προσδοκίες για το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης έχουν βελτιωθεί με πολύ αργό ρυθμό από τον περασμένο Μάιο, με 51% των ερωτηθέντων να περιμένει σήμερα την επιστροφή σε σταθερή αύξηση σε 1 έτος ή λιγότερο, ενώ η εμπιστοσύνη έχει μειωθεί οριακά, με 31% των ερωτηθέντων να αναφέρουν απώλεια της εμπιστοσύνης, έναντι 29% που ανέφεραν αύξηση της εμπιστοσύνης.

Βόρεια Αμερική

Ο ρυθμός ανάκαμψης στη Βόρεια Αμερική επιταχύνθηκε στις αρχές του 2010, με τους οικονομικούς δείκτες να κλείνουν τελικά σε θετικό έδαφος. 56% πιστεύει ότι τώρα οι συνθήκες είτε βελτιώνονται ή προτίθενται να βελτιωθούν, αντίθετα με το 43% που πιστεύει ότι υπάρχει επιδείνωση ή στασιμότητα.

Οι λογιστές στην περιοχή είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι μεταξύ εκείνων που αναμένουν μια γρήγορη ανάκαμψη (ένα έτος ή λιγότερο) και εκείνων οι οποίοι αναμένουν μια αργή ανάκαμψη (δύο ή περισσότερα έτη). Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή αναμένει βραδύτερη ανάκαμψη απ’ ότι οι περισσότερες του υπόλοιπου κόσμου, με μόνο τους λογιστές στην Αφρική να εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι.

Οι εισοδηματικές τάσεις φαίνεται να είναι αμετάβλητες - τα εισοδήματα μειώνονται ακόμη οριακά, με το 30% να λένε οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν αρνητικά. Οι τάσεις εμπιστοσύνη είναι, επίσης, αρνητικές, αλλά σταθερές.

                                                                   ΤΕΛΟΣ




Συμπληρωματικές πληροφορίες  προς συντάκτες

1. Σχετικά με την Έρευνα Παγκόσμιας Οικονομικής Συγκυρίας του ACCA (ACCA’s Global Economic Conditions report):

• Η Πέμπτη  Έρευνα Παγκόσμιας Οικονομικής Συγκυρίας του ACCA πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 28 Φεβρουαρίου 2010.
• Βασίζεται σε 1.361 απαντήσεις από επαγγελματίες ορκωτούς λογιστές σε 95 χώρες σε όλο τον κόσμο.
• Η έκθεση διατίθεται από:
http://www.accaglobal.com/pubs/economy/analysis/acca/technical_papers/tech-ms-gec05.pdf

2. Το ACCA είναι το παγκόσμιο Σώμα Ορκωτών Λογιστών και Ελεγκτών. Στόχος του είναι να προσφέρει στις σχετικές επιχειρήσεις, πρώτης διαλογής  επαγγελματικούς  τίτλους στους ανθρώπους  που αναζητούν μια κερδοφόρα καριέρα στον τομέα της λογιστικής, της χρηματοδότησης και της διοίκησης επιχειρήσεων. Έχει 393.000 φοιτητές και 137.200 μέλη σε 170 χώρες σε όλο τον κόσμο.

3. Το ACCA έχει συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις, τους εθνικούς οργανισμούς και τις υπηρεσίες ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες-για πάνω από 20 χρόνια – προωθώντας το λογιστικό επάγγελμα,  με στόχο να δημιουργήσει αξία για τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τα άτομα που εξυπηρετεί.

4. Το ACCA πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση των επιχειρήσεων σημαίνει ότι μια δέσμη  προτύπων είναι απαραίτητη, για αυτό το λόγο είναι υπέρ των αρχών των  Διεθνών  Λογιστικών Προτύπων.

5. Το ACCA κατανοεί τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις αφού 63.000 από τα μέλη του εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή μικρές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.

Πλεονεκτήματα του επαγγελματικού τίτλου ACCA


    1. Άμεσα απορρόφηση από την αγορά εργασίας

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 276 τιτλούχοι ACCA και 2.000 φοιτητές, ενώ η ζήτηση από εταιρίες ιδίως για τα τμήματα της οικονομικής διεύθυνσης, της ελεγκτικής και υψηλών τραπεζικών στελεχών είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά ζητάει στελέχη με τη συγκεκριμένη πιστοποίηση για να καλύψει τις ανάγκες της και έτσι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες ACCA αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχουν αξιοσημείωτη επαγγελματική εξέλιξη.

   2. Παγκόσμια Αναγνώριση

Στο προεδρικό διάταγμα Ιουνίου 2000 (165/2000) έχει δοθεί η σχετική αναγνώριση όλων των Βρετανικών Επαγγελματικών Επιμελητηρίων. Το ACCA που απονέμεται από χώρα της Ε.Ε. (Μεγ. Βρετανία) αναγνωρίζεται από το “Mutual Recognition Directive” (89/48/EEC) της Ε.Ε. που έχει συσταθεί το 1991. 72% των μελών και των φοιτητών του ACCA βρίσκονται εκτός Μ. Βρετανίας. Ο λόγος για τον οποίον το ACCA έχει επικρατήσει παγκοσμίως είναι επειδή το πρόγραμμά του από το 1997 βασίζεται στα Διεθνή Λογιστικά και Ελεγκτικά Πρότυπα (ΔΛΠ) τα οποία εφαρμόζονται και στην Ελλάδα από το 2005.

   3. Κατάλληλη υποδομή για επαγγελματική εξέλιξη

Στον επαγγελματικό τίτλο ACCA γίνεται επικέντρωση σε επαγγελματικές αξίες, ηθικές και διοικητικές δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες, αφού το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή-ελεγκτή στηρίζεται πάνω σε κώδικες δεοντολογίας, ρυθμίσεις και νομοθεσίες στα πλαίσια της επαγγελματικής ηθικής του επαγγέλματος.

   4. Διευρυμένη δυνατότητα φοίτησης

Το ACCA απευθύνεται σε επαγγελματίες κατόχους πρώτου πτυχίου σπουδών καθώς και σε στελέχη με πολυετή εμπειρία. Απαιτείται 3ετής επαγγελματική προϋπηρεσία για την ανάληψη του επαγγελματικού τίτλου.