Αν και αποτελείται από μια σειρά εβδομαδιαίων συνεδριών διάρκειας περίπου μιας ώρας, μην μπερδεύεσαι με αυτό και νομίζεις ότι είναι ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση. Όχι. Το coaching απευθύνεται σε ψυχικά υγιείς ανθρώπους, που έχουν ήδη έναν βαθμό αυτογνωσίας.
Δεν ερευνά το παρελθόν όπως η ψυχοθεραπεία και δίνει έμφαση στο μέλλον με αφετηρία το σήμερα. Στο coaching μας ενδιαφέρει να ενεργοποιήσουμε τον εσωτερικό διάλογο του πελάτη (τουcoachee) και αυτό θα γίνει με την ενεργοποίηση του διαλόγου μαζί μας.
Αξίζει ωστόσο να επισημάνω ότι το coaching έχει επιρροές από τον Σωκράτη (μαιευτική), τον Αριστοτέλη (το τρίπτυχο της επιτυχίας: χαρά – νόημα – σκοπός), τον Alfred Adler (το μέλλον και το όραμα ως κίνητρο), την ανθρωπιστική ψυχολογία (που στόχο έχει την αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση), τη θετική ψυχολογία (τα θετικά συναισθήματα μας επιτρέπουν να οραματιστούμε), την ψυχοθεραπεία καθώς και άλλες κοινωνικές επιστήμες. Ο coaching γνωρίζει καλά τα όρια.
Εάν εσύ δεν χρειάζεσαι coaching αλλά φροντίδα κάποιου άλλου ειδικού, να ξέρεις ότι θα σε παραπέμψει σε άλλον επαγγελματία υγείας έτσι ώστε να λάβεις την κατάλληλη βοήθεια.